Visuell information utgör en stor del av vår kommunikation i dagens samhälle. Syntolkning beskriver visuell information med ord och meningar. Bilder av linsbaserad media innehåller ofta en stor mängd information. En del av syntolkens arbete är att avgöra vad som är viktigast att beskriva.
I Sverige produceras syntolkning främst för människor med synnedsättning. Eftersom syntolkning kan bidra till ökad språkförståelse och medvetandegörande av förbisedd information, kan det även vara värdefullt för fler användargrupper, som exempelvis människor med perceptions- och inlärningssvårigheter. Vad som är viktigast att beskriva kan variera beroende på användargrupp. Riktad syntolkning för personer med autism har t.ex. fokus på ansiktsuttryck och kroppsspråk.
Konstbild syntolkad för Nationalmuseum
Auguste Rodin av Anders Zorn
Etsat porträtt föreställande Auguste Rodin. En gammal man har sitt huvud något bakåtlutat och ser med halvöppna ögon ner mot betraktaren. Hans hår svajar på hjässan och nederdelen av ansiktet täcks av en buskig vit mustasch, som är sammanvuxen med ett långt yvigt skägg. Djupa skrattrynkor vid ögonen ger honom ett roat finurligt uttryck.
Bakgrunden är mörk men genomsläpplig, och sveper i en böljande form ner i mannens mörka kavaj. Framsidan av kavajen är endast diffust antydd. Det övre vänstra hörnet är en ljus stående rektangel. Inuti rektangeln, bland brokiga mönster, skymtas ett manshuvud i vänsterprofil.